Tuesday, January 18, 2011

Cegah endometriosis

Cegah Endometriosis dengan meningkatkan immunity.

 

Pencegahan Penyakit Endometriosis

Endometriosis

 
SEE MORE
1. Jumpa doctor pakar sakitpuan (gyne) untuk diperiksa peranakan dan buat ultrasound scan khususnya vaginal scanning (TVS)

a. Setiap wanita samada sudah kahwin atau belum yang mengalami tanda2 berikut:
Senggugut yang teruk khususnya yang memelukan penawar sakit atau painkiller. Kesakitan ini munkin berlaku disebelah depan atau ari2 dan juga juga disertai sakit pinggang. Sakit ini munkin dirasai sebelum dan selepas haid dan munkin juga berlarutan. Kesakitan ketika mengadakan hubungan seksual dengan suami.

b. Wanita yang sukar hamil setelah satu tahun kahwin dan telah mencuba untuk hamil setelah memahami kaedah2 waktu subur. Bagi wanita yang lambat kahwin iaitu selepas umur 30 tahun perlu jumpa pakar sakitpuan setelah gagal untuk hamil selama 6 bulan.

c. Wanita yang mengalami keguguran diperingkat awal kandungan khususnya pada 3 bulan pertama kehamilan. Kalau kandungan berlaku berulang2 kali ia patut tampil jumpa pakar sakitpuan untuk menjalani beberapa ujian untuk mengesan punca keguguran.

d. Wanita yang mengalami perdarahan yang banyak dan berpanjangan, sama ada disertai dengan kesakitan atau tidak dan khususnya mereka yang dalam lingkungan umur 40an keatas.

2. Melakukan pembedahan untuk membetulkan rahim yang retroverted. Pembedahan ini digelar 'Ventrosuspension of uterus' atau ' Uplift Uterus' , bolih dilakukan secara laparocopy atau minilaparatomy.

Saya cadangkan gadis2 muda sebelum kahwin yang mengalami senggugut terok perlu dipantau dan jika rahimnya retroverted dan kesakitan semakin tidak bolih diatasi dengan rawatan biasa, pembedahan membetulkan rahim patut dilakukan. Saya telah menemui ramai gadis2 muda yang telah ditimpa penyakit endometriosis diperingkat yang terok dimana banyak kerosakkan telah berlaku. Pembedahan membetulkan rahim bolih mengawal pertumbuhan endometriosis.

3. Ubah tabiat dan adab makan, pemilihan makanan yang berzat dan berkhasiat. Jauhkan makanan yang mengandungi terlalu banyak penawet dan perisa ( Junk and Fast foods)


a. Lebih makan sayur2, ulam2 dan buah2 - Dari sini terdapat banyak sumber berbagai vitamin, logam2, essential amino acids. Antioxidant yang kesemuanya akan meningkatkan system pertahanan badan atau immunity. Saya percaya tisyu darah haid yang tumbuh menjadi endometriosis ada kaitan dengan wanita yang lemah ketahanan atau immunity. Ada kalanya, walau pun rahim retroverted wanita itu tak mengidap endometriosis sebab immunitynya tinggi dan dapat menangkis pertumbuhan penyakit tersebut.
b. Diantara buah2 yang dicadangkan ialah jambu batu, papaya, dragon fruit, water melon, green apple, red grape, delima., strawberry dan keroma.
c. Sayur dan ulam2 yang dimakan mentah sebagai salad atau rojak dan menggunakan virgin olive oil dan lemon sebagai dressing adalah baik dan berkesan untuk meningkatkan immunity.

4. Pengambilan supplement - Antioxidant dan Vitamin
Vit C 500 mg - 1 Gm sehari akan meningkatkan ketahanan untuk menangkis penyakit.
Vit E 400-800 IU setiap hari menigkatkan immunity
Multivitamins yang mengadungi B complex dan logam2, banyak jenama dipasaran , bolih dibeli dari mana2 farmasi.
Antioxidant juga penting untuk membersihkan toksin dan untuk membersihkan 'free radicals' yang menyebabkan sel2 mati. Kesannya mencegah penyakit dan awet muda, Klinik saya ada beberapa jenama - NuRev, Lipocarn, Q10, dan Optifive. Bolih dipesan dengan menalipon klinik 03-2094 1115
Lain2 jenama antioxidant saperti Quercetin - beli melalui internet.

5. Penggunaan hormone natural progesterone.
Pengidap2 endometriosis mengandungi hormone estrogen dalam tahap yang terlalu tinggi dan tidak cukup kandungan progesterone. Ini menyebabkan sel2 yang sensitive kepada tindakan estrogen saperti endometrium, sel2 payu dara tumbuh membiak tanpa kawalan, biasanya progesterone biasa yang counter tindakan estrogen. Ini menggalakkan tumbuhan endometriosis, fibroid dan tumbuhan payu dara.
Pil2 progesterone saperti Norculut biasa saya gunakan untuk merawat endometriosis. Walau demikian ada juga Krim progesterone yang dijual dipasaran internet, yang biasa disapukan pada depan siku atau belakang lutut mengikut dos yang di syorkan. Progesteron biasanya tidak memberi side effect.

6. Penggunaan Pil Antinflammatory
Peroses pertumbuhan penyakit endometriosis melibatkan reaksi radangan atau inflammation terok menyebabkan kerosakkan tisyu berlaku pada tempat pertumbuhan endometriosis dan kawasan sekitaran.
Makanan kita saperti papaya dan nenas banyak mengandungi enjim2 yang ada kesan untuk mengurangkan radangan /inflamasi tisyu - papase dalam papaya dan bromalin dalam nenas. Produk ini bolih dipesan dari klinik saya,
Dalam pasaran internet bolih beli 'Serrapeptase' yang sama kesan saperti enjim2 diatas.

7. Perkara2 yang perlu dijauhkan.
a, Minuman kopi dan teh selain teh hijau dan minuman fizzy/carbonik tidak digalakkan dan patut dijaukan. Sedangkan air paip juga dipercayai mengadungi sisa2 estrogen dari pil perancang yang masuk air melalui kencing.
b. Segala jenis insecticide spray, racun rumput rumpai ,cat2, bahan2 kimia dalam sabun dan bahan2 pencuci dan dalam shampoo, gas fume dari kereta, kilang air conditioner. Kemua patut dielakkan jika bolih, cuba guna bahan2 organic.

8. Tenangkan fikiran dan Relax - teguhkan iman dan tingkatkan taqwa.
Berbagai kaedah bolih digunakan untuk mencapai ketenangan fikiran , kecerian emosi dan kestabilan rohani. Hakikat ini sangat penting kerana bila stress, ketahanan badan dan immunity lemah dan penyakit mudah menyerang.
a. Riadah atau exercise sangat penting - 30 minit sehari, tak kisah apa bentuk pun asalkan keluar peluh dan mengikat kegemaran masings2
b. Pilih satu hobi sama ada musik, melukis ,mengail ikan atau lain2 yang bolih melapangkan fikiran.
c. Sicialise - cari rakan dan teman yang mengajak kepada membuat kebajikan, menolong orang susah atau miskin.
d. Bagi musliminat - solat , baca quran, doa dan berzikir. Bagi ugama lain meditation, yoga dan lain2 yang dapat mentenangkan fikiran dan melapangan jiwa.
Text module

Adenomyosis - peringkat terakhir endometriosis 

Adenomyosis meyebabkan sakit dan perdarahan rahim

Bila endometriosis tidak dapat dikawal , tumpahan darah haid akan berterusan dan kerosakakn rahim akan berlaku. Sering berlaku dalam umur 40an, tapi gadis muda pun tak terkecuali apabila penyakit endometriosis mengila2.

Rahim akan menjadi bengkak dan terus membesar akibat serangan tisyu darah haid, menimbulkan radangan dan fibrosis pada tisyu otot rahim. Dari otot ia berubah menjadi tisyu fibrous dan setiap kali datang haid, reaksi2 radangan berlaku dalam dinding rahim menyebabkan senggugut yang amat sangat.

Perdarahan haid pun menjadi lebih banyak dan berpanjangan sehingga menyebabkan kehilangan darah yg amat banyak. Akhirnya pesakit mengalami anemia - kaedaan kurang darah - dan sering memerlukan bantuan tranfusi darah.

Apabila gejala2 tersebut diatas telah berlaku, doktor tak ada pilihan melainkan bedah buang rahim atau hysterectomy.

~ Pencegahan : wanita digalakkan untuk hamil agar membendung gejala ketumbuhan endometriosis.
~Tingkatkan imuniti
        Kekurangan tahap imuniti akibat kekurangan vitamin dari sayuran dan buah-buahan.Tingkatkan imuniti dengan memilih makanan yang baik. Jauhi junk - food seperti hotdog, burger, doughnut, ice-cream, chocolate dan minuman berkafein seperti coca-cola, kopi dan lain-lain. Kurangkan makanan berasaskan karbohidrat,berpengawet dan berperisa dan ambil makanan yang lebih segar, mentah  seperti ulam-ulaman. Elakkan memasak sayur terlalu lama hungga segala vitamin hilang. Untuk protin ikan seperti mabung, sardin kecil dan cencaru.Makanlah juga tauhu, tempe dan sekali sekala makanlah daging dan ayam. Makanlah juga buah-buahan tempatan seperti betik, jambu dan lain-lain.Ubi kayu keledek , keladi amat elok untuk hormon subur wanita. Keladi dibuktikan sebagai hormon progesteron perempuan di Mexico. UBi kayu dan pulut hitama ada unsur 
~ Elakkan / Tangani stress berbentuk fisikal , mental / psikologi, emosional dengan baik.

1 comment:

  1. Very interesting article, right now I am taking Serrapeptase supplements as my daily health supplements

    ReplyDelete